Bodem saneren na mazoutlek

Hebt u een mazouttank?

Ingegraven stookolietanks, ongeacht hun inhoud, en niet-ingegraven stookolietanks met een inhoud van 3.000 liter of meer moeten worden aangegeven bij de gemeente (meer informatie op onze pagina over milieuvergunningen). Deze aangifte is een gelegenheid om de dichtheid en conformiteit van uw tank te laten controleren, en om er zerek te zijn dat er geen olielekkages zijn geconstateerd. In het geval van een lekkage van stookolie kan het Promaz-fonds helpen bij de kosten van het opruimen.

 

Bodem saneren na mazoutlek?

Vermoedt u dat uw bodem is verontreinigd door een lek in uw mazouttank of -leiding? Dan kunt u rekenen op Promaz*, het fonds dat u operationeel helpt om de bodemsanering uit te voeren, maar dat ook financieel tussenkomt, ook voor bodemsaneringen uit het verleden. En dat is een hele opluchting voor u en voor het milieu!

 

Waarom Promaz?

De sanering van zo’n bodemverontreiniging kan een dure zaak zijn. Net daarom werd het Promaz-fonds opgericht. Het is het resultaat van een samenwerkingsakkoord tussen de federale en regionale overheden en heeft als missie om dit type vervuiling te behandelen en de bodem te saneren.

 

Wie komt in aanmerking?

Elke eigenaar of eindgebruiker die een bodemvervuiling vaststelt die veroorzaakt wordt door een lek in een mazouttank of -leiding. Maar ook wie in het verleden de bodem al gesaneerd heeft in geval van zo’n mazoutlek, kan genieten van de financiële tussenkomst van het fonds of van de uitvoering van de nodige saneringswerken.

 

Promaz helpt

Promaz helpt bij gebouwen met een woonfunctie (één- of meergezinswoningen, appartementen, woningen met een praktijkruimte voor professionele activiteiten), maar ook bij niet-residentiële gebouwen (kantoorgebouwen, scholen, ziekenhuizen, rusthuizen, religieuze gebouwen, hotels…). Het kan gaan om mazouttanks die nog in gebruik zijn, maar ook om tanks die buiten gebruik gesteld zijn en die in het verleden een bodemverontreiniging veroorzaakt hebben.

 

Vat de koe bij de horens!

Opgelet: wie een aanvraag voor hulp en financiële tussenkomst wil doen, moet dat doen vóór 28 februari 2025 (binnen de 3 jaar na het operationeel worden van het Promaz-fonds).

 

Doe de test

Om te achterhalen of u in aanmerking komt voor een tussenkomst van het Promaz-fonds, raadpleegt u best de website www.promaz.be. Daar kunt u een testje doen om meteen te achterhalen of u in aanmerking komt voor steun.

 

Dien een aanvraag in

U kunt op de Promaz-site ook een aanvraag voor tussenkomst indienen, via het onlineformulier (of ook via aangetekend schrijven).

 

Nog vragen?

U kunt Promaz altijd contacteren voor meer informatie (bereikbaar van maandag tot vrijdag van 09u00 tot 17u00).