Geografisch

 • Oppervlakte: 885 ha
  Hoogste punt : 110 m (Vier Armen en Drie Kleuren)
  Laagste punt : 44 m (Woluwedal)
 • Klimaat: het klimaat is zacht en vochtig met lichte temperatuursafwijkingen. De temperatuur te Sint-Pieters-Woluwe heeft een jaarlijks gemiddelde van 10°C. Voor de maand januari bedraagt deze 2.2°C en voor de maand juli 17.8°C. De jaarlijkse gemiddelde neerslag voor Brussel bedraagt 699 mm.
 • Bodemkunde: Sint-Pieters-Woluwe heeft een bodem bestaande uit zand, leem en klei.
 • Natuurlijke plantengroei: onze gemeente telt 178 ha publieke groenvoorzieningen op een totale oppervlakte van 885 ha. Ongeveer 8700 bomen omgeven onze 106 km verkeerswegen. Bij de groenvoorzieningen behoren het park Parmentier, het park van Woluwe en een deel van het Zoniënwoud.
 • Waterwegen: de gemeente heeft drie beken, die hun oorsprong vinden in ondergrondse waterbekkens die gevoed worden door de ondergrond. De Kersbeek mondt uit in de Leybeek en de Vloedgroebbe. De Woluwe, die Sint-Pieters-Woluwe doorkruist, ontspringt te Bosvoorde. Deze vier beken, met uitzondering van de Woluwe, zijn thans zo goed als helemaal uit het landschap verdwenen.
 • Woonklimaat: de gemeente heeft twee bouwzones. Enerzijds een volstrekte residentiële zone die bestaat uit: afgezonderde villa’s, huizen die per twee of drie samengevoegd zijn en mooie herenhuizen. Anderzijds een gemengde zone die bestaat uit : rijwoningen, handelshuizen of kleine industrieën. Er bestaan geen agrarische zones meer en er zullen geen industriële zones meer tot stand komen.
 • Wegen: vijf regionale wegen, met druk verkeer, doorkruisen de gemeente: de Tervurenlaan, de Brand Whitlocklaan, de Sint-Michielslaan, de Vorstlaan en de Woluwelaan. De verkeerswegen tellen samen 106 km, waarvan 11 km regionale wegen.

Het park van Woluwe

Verder gaan in Historiek