Groene ruimte

  • Het Park van Woluwe

Het Woluwepark is gelegen in het westen van het dal van de Woluwe en ligt op de hoek van de Tervurenlaan en de Vorstlaan. Het park is een overblijfsel van het Zoniënwoud en strekt zich uit over meer dan 71 hectaren. Momenteel is het een van de grootste parken van de agglomeratie.

De geschiedenis van het park is gebonden aan de Internationale tentoonstelling van het Jubelpark. Leopold II wou de nieuwe verkeersaders uitrusten met indrukwekkende groene ruimten. Zo vertrouwde hij de aanleg van het toekomstige park toe aan de Franse tuinarchitect Lainé, die de werken aanving in 1896 en ze drie jaar later beëindigde. In 1909 werd het park, dat deel uitmaakte van de Koninklijke Schenking, aan de Staat overgedragen. Na 1945 werd het park volledig vernieuwd.

Het Woluwepark, heuvelachtig en zeer onregelmatig van vorm, heeft een “Engelse” stijl. Het bestaat uit een aantal kleine kronkelige wegen en paden en bezit eveneens drie kunstmatige vijvers omcirkeld door grote grasperken. De flora (die zeer afwisselend is) bestaat onder meer uit een dertigtal zeldzame en opmerkelijke boomsoorten, zoals de Reus Séquoia. De fauna bestaat uit een groot aantal vogelexemplaren, die door de grote wateroppervlakten aangetrokken zijn.

 

  • De Mellaerts vijvers

In het verlengde van het park, maar aan de andere kant van de Vorstlaan, bevinden zich de “Mellaerts”-vijvers. De vijvers zijn aangelegd in de oude moerassen van de Woluwe. De naam Mellaerts is te danken aan de eigenaar van de grond. Sedert het begin werden deze voornamelijk voor watersporten (roeien en vissen) gebruikt.

  • Het Parmentierpark

Dit park, ook door de tuinarchitect Lainé aangelegd, bezit een landgoed dat eigendom was van de aannemer Parmentier (ontwerper van de Tervurenlaan). Bij het overlijden van Parmentier in 1910 werd zijn woning door de Belgische staat aangekocht om er een Militair Hospitaal van te maken. Sedert 1940 werd het bestemd als openluchtstation voor de werken van Eerwaarde Froidure.

  • Franciscanessen tuin

De Franciscanessen tuin (gelegen op het terrein dat aan de Franciscanessen toebehoorde) werd op de beschermlijst van de Brusselse regering ingeschreven. Inderdaad, het park vormt een harmonisch geheel van bosjes, grasperken en kleine boomgaarden. De drie lanen die het park verdelen, zijn oorspronkelijk beplant met beuken, Amerikaanse rode eiken en linden. Deze lanen monden samen uit op een grot waar er indertijd een beeld stond dat de Maagd Maria voorstelde.

Men vindt andere, eveneens voortreffelijke, parken in onze gemeente zoals het park Crousse, Meierspark, park Azalées-Bruyères en Drevekenspark.

  • Croussepark

Deze site werd geklasseerd op 6 mei 1993. Dit gemeentelijk eigendom, gelegen tussen de Bosstraat (nummer 11) en de Kattengaarde, is een park in landschapsstijl. In dit groene pareltje bloeien de zomereik (Quercus robur), de zilveresdoorn (Acer saccharinum),de treurzilverlinde (Tilia tomentosa cv.Pendula)en de groene treurbeuk (Fagus sylvatica cv.Pendula).

Het landgoed binnen het Croussepark was vroeger eigendom van dokter René CROUSSE en kwam in 1976 in bezit van de gemeente.