Opvang van en bijstand aan Oekraïense vluchtelingen

Aangezien de humanitaire ramp die de oorlog in Oekraïne veroorzaakt, komen de gemeente Sint-Pieters-Woluwe en haar inwoners in actie! 

DEFINITIEVE SLUITING van de BRUSSELS ORIENTATION CENTRE (BOC) op 23 december 2022

https://www.woluwe1150.be/app/uploads/2022/03/20221219__GGC_Sluiting_Brussels_Orientation_Center_BTB_UA.pdf

 

Gezondheid

Het Brussels Health Orientation Center (BHOC) geeft antwoord op alle gezondheidsvragen: https://www.ccc-ggc.brussels/nl/oekraine

Брюссельський Орієнтаційний Центр охорони здоров’я (BHOC) надає відповіді на питання щодо охорони здоров’я у Брюссельському столичному регіоні: https://www.ccc-ggc.brussels/nl/oekraine

 

Inschrijving van Oekraïense voertuigen

https://www.woluwe1150.be/app/uploads/2022/07/immatriculation-vehicule.pdf

 

Vluchtelingenopvang

Wij zijn bezig met de oprichting van een solidariteitsplatform waar burgers huisvestingsoplossingen kunnen aanbieden. Deze zullen dan worden aangeboden aan Oekraïense burgers die zich inschrijven bij de dienst Vreemdelingenzaken van onze gemeente.

Als u bereid bent een kamer ter beschikking te stellen, of zelfs een studio of een zelfstandig appartement dat plaats biedt aan een of meer personen, stellen wij u voor het formulier in te vullen dat hier beschikbaar is: 
https://forms.office.com/r/d8AHbFQbTX 

Onze diensten zullen de informatie doorgeven aan degenen die het nodig hebben.

Naast huisvesting moeten de basisbehoeften en -verzorging (voedsel, hygiëne, wasmiddel, enz.) worden gegarandeerd.

 

Inzameling van giften

Wij geven de oproep door van de slagerij Rudy, die giften inzamelt om rechtstreeks naar de Oekraïense grens te sturen. De basisbehoeften zijn als volgt:

  • vochtige doekjes
  • zaklampen
  • slaapzakken
  • vloermatten of kampeermatten
  • ondergoed en sokken + thermo ondergoed
  • geneesmiddelen: pijnstillers, bloedstelpende middelen, antischokmiddelen (adrenaline), absorberende middelen, verbandmiddelen 
  • niet-bederfelijk, kant-en-klaar voedsel: conserven, koekjes, gedroogd fruit, suiker, enz.

 

U kunt ze rechtstreeks komen afgeven op het volgende adres: Hertogstraat 33, 1150 Sint-Pieters-Woluwe, tijdens de openingsuren van de slagerij :

Van maandag tot vrijdag : 8u30 – 13u30 en 14u30 – 19u

Zaterdag : 8u30 – 19u. 

Contactgegevens: 02/770.05.95.

 

Mobilisatie van de apothekers van de gemeente

De gemeente zal contact opnemen met alle apothekers die op haar grondgebied werkzaam zijn om hen uit te nodigen een inzameling van geneesmiddelen voor Oekraïne te organiseren.

 

Gratis administratieve formaliteiten

Oekraïense vluchtelingen die zich bij het gemeentebestuur komen inschrijven, kunnen gebruik maken van gratis administratieve procedures, waaronder een pasfoto. Een tijdelijke opvangruimte zal hun ter beschikking worden gesteld terwijl zij in contact worden gebracht met de plaatselijke bevolking.

 

Giften aan NGO’s

Verscheidene erkende organisaties zamelen ook giften in voor de door het conflict getroffen burgers. Hier is een niet-exhaustieve opsomming:

 

Bijkomende info

Voor vragen of aanvullende verzoeken blijft ons gratis nummer, dat al actief is sinds het begin van de Covid-crisis, bereikbaar voor deze nieuwe noodsituatie: 0800/35.190

U kunt ook contact opnemen met ons per mail via ukraine@woluwe1150.be 

Wij danken u voor uw solidariteit!