Een nieuw educatief spel : “De begroting op de weegschaal”

Brussel Financiën en Begroting lanceert nieuw educatief spel “De begroting op de weegschaal”. Dit spel laat leerlingen kennis maken met de Brusselse begroting. Het tweetalige spel is ontworpen voor leerlingen van de 3de graad van het basisonderwijs en de 1ste graad van het secundair onderwijs van scholen van het Brusselse gewest.

Het spel duurt twee lesuren en is geschikt voor groepen van 7 tot 25 leerlingen.

“De begroting op de weegschaal” kan GRATIS besteld worden via bfb.communicatie@gob.brussels, met vermelding van contactpersoon, onderwijsniveau (lager/secundair), afleveradres en telefoonnummer.

“De begroting op de weegschaal” laat de werking van de begroting van het Brussels Gewest spelenderwijs ontdekken. De leerlingen leren begrotingsbegrippen kennen en krijgen inzicht in de mechanismen van het begrotingswerk van een regering. Het spel legt sterk de nadruk op burgerschapscompetenties, zoals inspraak, participatie, besluitvorming en de rol van de overheid in een samenleving.

Het spel neemt leerlingen stapsgewijs mee aan de hand van vragen over zakgeld en huishoudbudget, om ten slotte als minister de inkomsten en uitgaven van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te beheren. De opdracht is om een begroting in evenwicht op te stellen en te beslissen over projecten of maatregelen die geld opbrengen of kosten. Maar er wordt ook getoond dat de stem van het volk belangrijk is. De dilemma’s die zich stellen bij elke keuze werken discussies in de hand. Het helpt begrijpen dat elke keuze gevolgen heeft en niet altijd populair is.

Het weegschaalspel is een analoog educatief spel, met digitale ondersteuning. De resultaten van de samengestelde begroting worden gevisualiseerd op een smartboard. De leerlingen zien zo onmiddellijk of er een evenwicht, een tekort of een overschot is, en hoe populair of net onpopulair hun beslissingen en maatregelen zijn.

Het spel werd ontwikkeld door “De Aanstokerij” op initiatief van Brussel Financiën en Begroting, met de steun van Brussels minister Sven Gatz.

Meer info kan je vinden op de website Budget.brussels