Hittegolfplan

Begin juni heeft de gemeente, in samenwerking met het OCMW en verschillende (para)gemeentelijke vzw’s, haar “hittegolfplan” opnieuw gelanceerd. Het omvat advies en acties voor iedereen, en vooral voor onze kwetsbare senioren en buren.

Concreet zal de gemeente tot en met 30 september de volgende diensten aanbieden:

  • Vanaf 30°C wordt er voor iedereen een koele plek beschikbaar gesteld in de patio van het W:Halll Cultuurcentrum, waar u van maandag tot en met vrijdag (10u-17u) wordt verwelkomd door het Rode Kruis of de gemeentediensten. Water, zetels, stoelen en tafels staan ter beschikking.
  • De sociale dienst, de dienst hulp aan gezinnen, het OCMW en de vereniging PAJ zullen hun waakzaamheid op het terrein verdubbelen voor iedereen die er behoefte aan heeft. Zo zullen de verschillende diensten rechtstreeks of telefonisch contact leggen met bekende kwetsbare en/of geïsoleerde personen. Ze zullen gebruik kunnen maken van thuiszorg. De PAJ-agenten treden preventief op in alle wijken van de gemeente door de meest kwetsbare personen op te sporen en folders te verspreiden met adviezen die bij warm weer moeten worden opgevolgd. Om niemand te vergeten, opent de gemeente een gratis nummer, 0800.35.190, voor alle informatie, advies over de hittegolf en niet-medische hulp. Dit nummer is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur.

 

Laat het ons weten!

Bovendien willen we, als ze dat zelf willen, onze meer kwetsbare medeburgers (senioren, mensen met een beperkte mobiliteit, geïsoleerde personen, enz.) identificeren.

De bewoners die dat wensen, kunnen zich hiervoor inschrijven bij de lokale administratie via het gratis nummer 0800.35.190 of door het onderstaande formulier in te vullen – om gecontacteerd te worden door onze diensten. Deze informatie wordt veilig bewaard en gebruikt door de dienst voor noodplanning en de sociale diensten van de gemeente in geval van een uitzonderlijke situatie (hittegolf, overstroming, brand, evacuatie op straat, gezondheidscrisis, bijzonder risico, enz.). Die identificatie gebeurt enkel op vrijwillige basis en in strikte overeenstemming met het AVG.

 

Enkele tips

  • Zorg ervoor dat u uw gezicht regelmatig hydrateert en opfrist met koud water, vergeet jonge kinderen en senioren niet! Wacht niet tot u dorst heeft;
  • Vermijd buitengaan tijdens de heetste uren van de dag en beperk de fysieke inspanning;
  • Neem uw medicatie en zorg voor voldoende voorraad;
  • Houd dagelijks sociaal contact;
  • Verlucht uw huis ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat;
  • Sluit de gordijnen of luiken indien mogelijk overdag;
  • Bel uw arts in geval van symptomen, in geval van twijfel de 112!

Blijf veilig, zorg voor jezelf en aarzel niet om indien nodig contact op te nemen met onze diensten!

 

Informatie in geval van een noodsituatie

Verder gaan in Hittegolfplan