Aziatische hoornaar : hoe herken je hem en wat moet je doen?

De Aziatische hoornaar is al enkele jaren aanwezig in Brussel. Deze soort, die behoort tot de orde van Hymenoptera, wordt beschouwd als invasief (Verordening (EU) 1143/2014 en Uitvoeringsverordening (EU) 2016/1141). Leer hoe je dit invasieve exotische insect, dat overlast kan veroorzaken, kunt herkennen en beheersen.

Ik heb een aziatische hoornaar en/of een nest gezien. Wat moet ik doen?

1/ Herkennen: In de lente creëert de toekomstige koningin, die de winter heeft overleefd, een nest embryo’s. Dit is het primaire nest. Het nest heeft de grootte van een tennisbal, is gemaakt van een omhulsel van houtvezelpapier en bevindt zich op geringe hoogte (minder dan 4 m hoog). Deze kleine nesten zijn te vinden in de buurt van huizen, terrassen, balkons, garages, tuinhuisjes en nestkastjes.

Vanaf juni verschijnen er secundaire nesten. Deze nesten zijn veel groter (tot 80 cm in diameter) en worden vaak hoog gevonden (10-15 m hoog). Blijf uit de buurt. Alleen brandweerlieden in noodsituaties of professionals zijn bevoegd om deze nesten te neutraliseren.

 

2/ Identificeren:

Verschillende soorten wespen en hoornaars bouwen hetzelfde type nest. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat dit inderdaad Aziatische hoornaars zijn, en ze niet te verwarren met de Europese horzel, een nuttige inheemse soort die behouden moet blijven.

3/ Waarschuwen:

In de lente kan actie worden ondernomen op de primaire nesten om de lokale verspreiding te minimaliseren. Maak een foto van het nest en breng “Groupe F” op de hoogte via de Facebook-pagina: Vespa Hunter 1500. Zij zullen het nest inventariseren en je adviseren over hoe je verder moet gaan.

Vanaf juni verschijnen de secundaire nesten. Blijf uit de buurt. Alleen brandweerlieden zijn bevoegd om ze te neutraliseren. Het is ook mogelijk om een particuliere verdelger in te schakelen.

  • Bij direct gevaar: Als het nest zich bijvoorbeeld minder dan 7 meter van een huisingang (deur, raam, ventilatie, enz.), balkon, terras, speeltuin of een andere regelmatig bezochte ruimte bevindt, kun je de brandweer gratis bellen door 112 te bellen. De brandweer kan kosten in rekening brengen voor niet-spoedeisende oproepen.
  • Bij gering tot matig gevaar: schakel een ongediertebestrijdingsbedrijf in.
  • Het is niet langer nodig om de brandweer te bellen voor nesten hoog in bomen na eind november en tot april-mei. Dit zijn ontbindende nesten die nooit meer bewoond zullen worden.

Meer weten: