Coronavirus

 

Waar vind ik de meest nuttige informatie over het coronavirus?

 

De referentiewebsite over het Coronavirus die het mogelijk maakt om er nuttige informatie over te hebben is https://www.info-coronavirus.be/nl/. Deze maakt het met name mogelijk:

 

Tips en informatie over het dragen van het masker:

https://www.youtube.com/watch?v=a1pGAfWjf5c

Voor informatie over tracing, hier is de link naar CORONALERT-applicatie:

https://coronalert.be/nl/

Waar zich laten testen?

Om het hoofd te bieden aan de grote vraag naar screeningstesten voor het coronavirus, biedt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) op haar website een interactieve kaart aan waarop alle testcentra in de hoofdstad worden weergeven:

Interactieve kaart

Meer info over quarantaine en isolatie

Tracing/contactopvolging

Wat is contactopvolging? Dit is het opsporen van de personen waarmee Covid-19 dragers in contact zijn geweest. Om de overdracht van het virus te verminderen, is het belangrijk om deze hoogrisicocontacten snel te identificeren. Dit om de reden dat deze personen op hun beurt besmet kunnen zijn geraakt en op die manier twee dagen voor het vertonen van symptomen het virus kunnen overdragen.

Deze methode voor het opvolgen van contactpersonen is niet nieuw. Ze wordt wereldwijd gebruikt om de verspreiding van bepaalde ziekten zoals mazelen of meningitis te beperken. In Brussel wordt de contactopvolging gerealiseerd door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).

Het callcenter van de GGC kan in verschillende gevallen contact met u opnemen :

-          Indien u positief getest heeft op Coronavirus : u zal dan worden gecontacteerd om een lijst te bezorgen met personen waarmee u onlangs in contact bent geweest.

-          Indien een van uw contacten positief heeft getest: u zal dan worden opgebeld om u hiervan op de hoogte te brengen en om u de te volgen procedure en de geldende regels uit te leggen.

Hoe word ik gecontacteerd? Telefonisch via 02/214.19.19, per post, per e-mail of per sms via het nummer 8811. Dit zijn de enige nummers die zullen worden gebruikt.

Groen nummer 0800/35.190

Heeft u vragen over de maatregelen die genomen worden om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan? DE GEMEENTE BEANTWOORDT ALLE UW VRAGEN betreffende deze maatregelen op het gratis nummer 0800/35.190 (van maandag tot vrijdag van 9u tot 16u). 

Solidariteits acties

Hulpplatformen – blijf niet alleen

Bent u een senior, heeft u hulp nodig (om boodschappen te doen, een doktersafspraak te regelen, enz.) of voelt u zich gewoon eenzaam? Ons hulpplatform staat voor u klaar. Talrijke vrijwilligers hebben zich al geregistreerd en helpen u graag.

We zijn ook altijd op zoek naar vrijwilligers. Als u zelfs maar een beetje tijd heeft om aan dit initiatief te besteden, aarzel dan niet om u online te registreren.

Openingsuren van de loketen

Ingevolge het stijgend aantal corona-besmettingen op Belgisch grondgebied, vragen wij u dat u zich uitsluitend voor essentiële zaken naar het gemeentebestuur zou verplaatsen. Wij raden u aan om voorafgaandelijk contact op te nemen met het Departement Bevolking-Burgerlijke Stand, telefonisch of via e- mail :

- Dienst Vreemdelingen : 02/773.05.31, 02/773.05.95, 02/773.05.49

vreemdeling@woluwe1150.be

- Dienst Burgerlijke Stand : 02/773.05.70, 02/773.05.71

burgerlijke.stand@woluwe1150.be

- Dienst Paspoorten/Rijbewijzen/Uittreksels uit het strafregister : 02/773.07.75, 02/773.05.44

bevolking@woluwe1150.be

- Dienst Inschrijvingen/Certificaten : 02/773.05.41, 02/773.06.62

bevolking@woluwe1150.be

- Dienst Identiteitskaarten : 02/773.05.46, 02/773.05.43

bevolking@woluwe1150.be

 !!! Nuttige info : de adreswijzigingen van Belgen en van vreemdelingen houder van een E+ kaart kunnen via irisbox gedaan worden.

De volgende attesten zijn gratis beschikbaar in de toepassing « Mijn dossier » van het Rijksregister (op de site https://mijndossier.rrn.fgov.be) : Aanmelden met de identiteitskaart via een kaartlezer

1° Attest van hoofdverblijfplaats

2° Attest van hoofdverblijfplaats met historiek

3° Attest van leven

4° Attest van Belgische nationaliteit

5° Attest van gezinssamenstelling

6° Attest van wettelijke samenwoning

7° Attest van wijze van teraardebestellingen en/of rituelen

8° Attest van verblijfplaats met het oog op een huwelijk

9° Attest van Belgische kiezer

10° Akte van Burgerlijke Stand opgesteld na 31 maart 2019

Indien u niet beschikt over een kaartlezer, kan u deze documenten via e-mail aanvragen : bevolking@woluwe1150.be

Maskers: verdeling en handleiding

De verdeling van de maskers aan de bevolking is afgerond.

Gebruiksaanwijzing

Blauwe stoffenmaskers – Gebruiksaanwijzing

Witte stoffenmaskers – Gebruiksaanwijzing

Vanaf maandag 15 juni start de verdeling van de stoffen mondmaskers die de federale overheid ter beschikking stelt aan de inwoners. Deze maskers maken deel uit van de versoepeling van de maatregelen. Je kan ze afhalen bij je apotheek.
Praktische richtlijnen : https://www.info-coronavirus.be/nl/news/mondmaskers-federale-overheid/

 

1710, een telefoonnummer voor de Brusselaars die een huisarts nodig hebben

1710, een uniek nummer voor Brusselaars zonder huisarts. Die kunnen op dat nummer terecht voor medisch advies over hun gezondheidstoestand, in het kader van de huidige pandemie van het coronavirus.

Via het nieuwe nummer 1710 komen Brusselaars terecht bij een dispatching van huisartsen, die hen zal adviseren en doorverwijzen waar nodig.

Prioritaire doelgroep zijn mensen die hoesten, verkouden zijn of koorts hebben en die vermoeden dat ze het coronavirus opliepen.

 

Hygiënische voorzorgsmaatregelen