Jeugdraad : Project W1150

Hoe kunnen we de jongeren beter betrekken bij de beslissingen die hun aangaan ? Welke projecten willen de jongeren steunen of tot stand zien komen in hun gemeente? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de jongeren meer inspraak hebben ? Met die vragen staken de jeugddienst van Sint-Pieters-Woluwe en de Brede School1150 de hoofden samen, en na kort overleg kwamen ze tot de simpele conclusie: niemand kan beter antwoorden op bovenstaande vragen dan de jongeren zelf.

Daarom staren we met een jeugdraad in Sint-Pieters-Woluwe, beter gekend onder de naam Project W1150.

De 16 jongeren, tussen 12 en 18 jaar, zijn rechtstreeks verkozen via een anonieme loting. We willen dat de jeugdraad representatief is, daarom werken we via een loting, waarbij gelet is op 3 criteria : de wijk, de taal en het geslacht.

De jongeren zullen zelf kunnen beslissen over de projecten waar ze willen aan werken. Ze kunnen via de jeugdraad adviezen uitschrijven over het jeugdbeleid in Sint-Pieters-Woluwe. Hiervoor krijgen ze van de gemeente een eerste budget van 6500 euro en worden ze ondersteund door een VZW gespecialiseerd in het begeleiden en oprichten van jeugdraden.

Na een eerste succesvolle oproep zal de eerste vergadering plaatsvinden op 4 oktober om 16u30 (in GC Kontakt) waarbij de jongeren meteen concreet aan de slag zullen gaan.

We zijn zeer benieuwd naar al hun ideeën en kijken er naar uit om via de jeugdraad de jongeren de kans te geven om zich te laten horen in hun eigen gemeente.

Maak jij deel uit van de jeugd van Sint-Pieters-Woluwe? Heb jij ideeën dat je wil delen met de nieuwe jeugdraad? Wil jij onze jeugdraad op de voet volgen ? Contacteer ons via jeugd@woluwe1150.be. Je kan ons ook vinden op Facebook en Instagram