Manoir d’Anjou – Bosstraat 365

Manoir d'Anjou

De oorsprong van de eigendom gaat terug tot het eerste deel van de XIXe eeuw, maar het was in 1885 dat Alfred-Casimir Madoux het Kasteel van Putdael liet bouwen zoals we het nu kennen.

Het gebouw lijkt op andere neo-klassieke kastelen en heeft drie verdiepingen. Een koepel bedekt het centrale gedeelte en de nieuwe bijgebouwen. Alfred Casimir Madoux zal het park inrichten en het voorzien van verschillende beeldhouwwerken.

Negen jaar na zijn dood, in 1913, verhuurt zijn weduwe het kasteel met een tuin en twee weiden aan de hertog van Orléans, Philippe VIII. Deze laatste koopt geleidelijk aan het gehele 12 hectare grote eigendom op. Hij richt het park opnieuw in om de omgeving van het kasteel en de vijvers te laten bloeien. De ondergroei van het park is versierd met meer dan 1.000 planten die zijn gekozen voor hun aanpassingsvermogen aan de schaduwrijke omgeving. De vervallen brug die toegang geeft tot het eiland wordt gesloopt en vervangen door een romantische brug die nog steeds bestaat.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het landhuis bezet door de Duitsers. De zandpaden die het park doorkruisen en het oude stenen pad dat van de Bosstraat naar de achtergevel van het kasteel leidt, worden geasfalteerd.

In 1948, na de oorlog, wordt het domein gekocht door de Zusters van de Goede Herder, die zich toeleggen op onderwijs. Sinds 1987 nam de vzw “Fraternités du Bon Pasteur” haar intrek op deze eigendom. Het park strekt zich nog uit over 5 ha.

Op dit moment is een deel van het onroerend goed in particulier bezit, terwijl een ander deel de ingang van ICHEC is geworden.