Stocletpaleis, Tervurenlaan 279-281

et geheel is beschermd sinds 30 maart 1976, 13 oktober 2005 en 9 november 2006.

Het staat sinds 27 juni 2009 ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Architect(en)/ tussenkomende partij(en): Josef Hoffmann

Typologie: Paleis (privé)

Stijl: Art déco

De Art Nouveau-architectuur is het resultaat van een ontmoeting tussen de opdrachtgever, de heer Adolphe Stoclet, en de Oostenrijkse architect en oprichter van de Weense Secessie, Josef Hoffmann. Deze laatste had de bedoeling had de bedoeling om de Belgische Art Nouveau en de Glasgow School te promoten. In 1903 richtte hij samen met Koloman Moser de werkplaatsen van Wiener Werkstätte op. De ideeën van deze werkplaatsen waren het creëren van een totaalkunst die architectuur, decoratie, meubilair en respect voor de ambachtsman en zijn producten combineerde. Adolphe Stoclet, die in Wenen zou gaan wonen, was enthousiast over deze ideeën en gaf opdracht tot het plaatsen van een paleis in Wenen.

 

Postkaart – Stocletpaleis © Gemeentelijke administratie van Sint-Pieters-Woluwe

 

Het Paleis wordt beschouwd als het meest voltooide werk van de werkplaats. Het geheel vertoont een perfecte samenhang. De buitenarchitectuur laat een rigoureus gevoel voor proportie zien. Verticale elementen zoals de toren, de uitspringende portiek, de linker uitbouw snijden het horizontale effect af. De hoofdgevel is gericht op een tuin die met dezelfde logica is aangelegd. Een standbeeld van Athena, beschermer van de kunsten, werd in brons gemaakt door Michaël Powolny. Het bas-reliëf dat aan de voet van het torenraam is aangebracht, het beeldhouwwerk dat boven het raam uitsteekt (drie mannenhoofden die in drie richtingen kijken) en de vier mannenfiguren die de toren bedekken, zijn van Franz Metzner.

Het interieur is gekleed in kostbaar marmer. De muziekkamer heeft decoratieve schilderijen van de Belgische schilder Fernand Khnopff, de eetkamer is versierd met een set van twee grote friezen in kleurrijke mozaïeken van Gustav Klimt.

 

meer info : http://patrimoine.brussels/decouvrir/patrimoine-international-a-bruxelles/le-palais-stoclet