Groene Hond – Jubelparkhalte

Vitrail du Chien Vert

Architectuur die nu vernietigd is

 

“De Groene Hond” verwijst naar de bronzen hond van J.B. Van Heffen en is momenteel te zien in het Jubelpark. Deze naam wordt gegeven aan een herberg/restaurant, aan het gebouw op de Tervurenlaan 300 en aan de tramhalte daar recht tegenover na de beeldententoonstelling die plaatsvindt aan de ingang van het Woluwepark op het einde van de 19e eeuw. Inderdaad, de hond van J.B. Van Heffen, die al snel een groen patina ontwikkelt, wordt daar tentoongesteld tegenover het etablissement en de halte.

 

Postkaart – Het Cinquantenairepark, de Groene Hond © Gemeentelijke Administratie van Sint-Pieters-Woluwe

 

Het herberg/het restaurant installeerde vervolgens een ijzeren bord op het dak dat een zittende groene hond van twee meter hoog voorstelt. Dit ijzersmeedwerk verdween in 1967, kwam daarna weer tevoorschijn en werd in 1988 door middel van een openbare inschrijving teruggekocht. Dit ijzersmeedwerk vindt een ereplaats boven de inkom van het flatgebouw dat in de plaats gekomen is van het restaurant. Naar aanleiding van een instorting wordt het gebouw momenteel herbouwd. Het ijzersmeedwerk en de naam “De Groene Hond” zal behouden blijven.

 

Er is ook een glas-in-loodraam met een afbeelding van de hond, dat vroeger eigendom was van het restaurant, bewaard gebleven. Na een restauratie in 2016 staat het nu in de bevolkingshal van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe.

Postkaart – het restaurant “Au Chien Vert” © Gemeentelijke administratie van Sint-Pieters-Woluwe