Het Woluwepark

Oppervlakte: 69 ha 28 are

Bescherming: de site is beschermd sinds 8 november 1972.

Beheer: Leefmilieu Brussel.

Onomheind park.

Bewakingsdienst in de zomer van 8u tot 21u, in de winter van 8u tot 18u.

Uitrusting: Sportcentrum, twee zones waar “honden mogen los lopen”…

PBM-toegang: ok

 

Een van de grootste parken van de Brusselse agglomeratie, het Woluwepark, een van de grootste parken van de Brussels agglomeratie, is een initiatief van Leopold II. Het komt langs de Tervurenlaan, die werd aangelegd voor de Wereldtentoonstelling van 1897.

Dit park bestaat uit percelen die toebehoren aan François Mellaerts en verschillende landbouwgronden. Deze werden in 1897 aangekocht door Edmond Parmentier, aannemer van de ontwikkeling van de Tervurenlaan. De landschapsarchitect, Emile Lainé, creëerde de plannen die bestaan uit uitgestrekte watervlakken die gevoed worden door de Woluwe, de valleien en de heuvels die het de uitstraling van Engelse tuinen geven. De werken vonden plaats van 1896 tot 1899 en een restauratie werd uitgevoerd na de Eerste Wereldoorlog.

Dit park is een echt arboretum met zeldzame exemplaren, zoals de Japanse sophora (Sophora japonica), de Chinese ceder (Cedrela sinensis), de Japanse zelkowa, de Colorado spar, …

De fauna van de site omvat vele soorten vogels, waaronder eenden, zwanen, meeuwen, blauwe reigers, Nijlganzen, Canadese ganzen, enz.

 

 Meer info: https://leefmilieu.brussels/fiche/woluwepark