Zijn aartjes gevaarlijk voor uw huisdier?

Aartjes zijn grassprietjes die alomtegenwoordig zijn in de natuur.

Soms blijven deze aartjes aan uw hond of kat plakken. Ze kunnen dan onder de huid van het dier kruipen of het lichaam binnendringen via de natuurlijke lichaamsopeningen: neusgaten, ogen, oren of geslachtsorganen.

Deze incidenten zijn relatief zeldzaam gezien de alomtegenwoordigheid van grassen in onze omgeving, maar uw favoriete huisdier heeft uw aandacht nodig, want complicaties zijn nooit uit te sluiten: afhankelijk van de locatie kan een aartje een onderhuids abces of hoornvlieszweer veroorzaken, het trommelvlies perforeren, een infectie van de luchtwegen of genitaliën veroorzaken, een oorontsteking veroorzaken, enzovoort. 

Als preventieve maatregel is het aan te raden om uw hond niet te dicht bij grasvelden te laten, zoals de randen van gemaaide wegen, graanvelden, etc. Bovenal is het erg belangrijk om uw hond na een wandeling grondig te inspecteren.

Schudt uw huisdier met zijn kop en wrijft hij met zijn oor tegen de vloer? Niest hij voortdurend? Loopt hij mank en likt hij zijn poot? Is zijn ooglid opgezwollen? Als u een van deze gedragingen waarneemt, kan dat een teken zijn dat uw hond of kat een aartje heeft. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts om uw huisdier de juiste behandeling te geven.