Vuurwerk, een bron van stress voor huisdieren

Vuurwerk is een bron van stress en gevaar voor huisdieren en wilde dieren. Doodsbang raken ze in paniek en ontsnappen ze, verwonden ze zichzelf of krijgen ze een hartaanval. Elk jaar vindt onze hondenbrigade veel dieren.

 

Algemeen Politiereglement

In de eerste plaats bepaalt artikel 43, lid 5, van het Algemeen Politiereglement: Het is verboden om op de openbare ruimte op voor het publiek toegankelijke plaatsen en op privé – eigendommen eender welke activiteit te verrichten die de openbare veiligheid of de veilige en vlotte doorgang in het gedrang kan brengen, zoals:  […] gebruikmaken van vuurwerk en voetzoekers; […]”. De boete bedraagt 350 EUR en 175 EUR voor een minderjarige. Het in beslag genomen materiaal wordt ook vernietigd op kosten van de dader.

 

Enkele tips

Als er toch vuurwerk in de buurt van je huis wordt afgestoken, raden we je aan een paar voorzorgsmaatregelen te nemen om je huisdieren te beschermen:

  • Houd huisdieren binnen zodra het donker wordt.
  • Sluit gordijnen en luiken.
  • Laat de lichten aan en de radio of televisie aan.
  • Zorg ervoor dat je huisdier gechipt en geregistreerd is. Dit maakt het veel gemakkelijker om je huisdier terug te vinden als het wegloopt. Meer informatie op https://www.dogid.be/fr en https://online.catid.be/
  • Het beste is om je natuurlijk te gedragen: troost je huisdier niet te veel en straf het niet als het tekenen van angst vertoont.