Met de fiets rijden

Fietsinfrastructuur

Sint-Pieters-Woluwe telt en aantal gemarkeerde en gescheiden fietspaden.

Een opleiding volgen

Nog niet helemaal op uw gemak met de fiets in het verkeer? Diverse organisaties organiseren opleidingen, zoals GRACQ, Pro Velo, Fietsersbond, Cyclo en Les Ateliers de la Rue Voot.

Wij kunnen u onder meer de Bike Experience aanbevelen, een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat gratis opleidingen aanbiedt, gevolgd door begeleiding van een ervaren fietser voor 3 fietstochten op het traject van uw keuze.

Specifieke opleidingen voor het gebruik van een fiets met elektrische ondersteuning zijn ook mogelijk. Bijvoorbeeld: Pack4Bike en Electric Bike Tasting.

Op de fiets met uw kinderen?

  • Opleiding “Het Fietsbrevet” (door Pro Velo)
  • Een fiets altijd op de juiste maat voor uw kind: 1 fiets voor 10 jaar (voorgesteld door de Ateliers de la rue Voot)
  • Het is perfect mogelijk om uw kinderen met de fiets te vervoeren! Meer informatie op de GRACQ en Pro Velo websites.
  • Fietsen in de tegenovergestelde richting

Beperkt eenrichtingsverkeer (BEV) zijn eenrichtingsstraten voor auto’s, maar waar fietsers in beide richtingen mogen rijden. Dit is het geval voor de meeste eenrichtingsstraten in Brussel, op enkele uitzonderingen na waar het gevaarlijk zou zijn. Vaak herinneren wegmarkeringen (bijv. fietslogo) bij de ingang van beperkte eenrichtingswegen de automobilisten eraan dat fietsers in de tegenovergestelde richting mogen rijden. In tegenstelling tot wat men zou denken, zijn beperkte eenrichtingswegen niet gevaarlijk. Meer informatie vindt u in de brochure van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

 

B22 en B23 borden

U kunt deze borden zien op verschillende kruispunten met verkeerslichten.

Deze betekenen dat u, als u fietst, uw route kunt vervolgen in de richting die de pijl aangeeft, zonder te stoppen voor de verkeerslichten.

Wees er echter van bewust dat auto’s uit andere richtingen op het kruispunt nog steeds voorrang hebben. U moet hen dus voor laten gaan en voorzichtig rijden.