Fietsendiefstal

Fietsendiefstal neemt al enkele jaren toe. Om deze plaag te bestrijden, moedigt de gemeente Sint-Pieters-Woluwe u aan om uw fiets te registreren op mybike, een platform dat in april 2019 door het Brussels Gewest werd gelanceerd. Zodra uw fiets geregistreerd is, kan de politie of de gemeenschapswachten hem identificeren door middel van een sticker die op het frame van de fiets kan worden geplakt. Deze was ontworpen om moeilijk verwijderd te kunnen worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Guillaume Faucon, coördinator van de gemeenschapswachten, 0479/465.808 (preventiedienst van Sint-Pieters-Woluwe, de vzw Prévention-Animations-Jeunesse of “PAJ”).

Voor extra veiligheid is het aan te raden om uw fiets ‘s nachts binnen te stallen. Als dit voor u niet mogelijk is, vraag dan om een plaats in een fietsbox.

Wanneer u uw fiets in de openbare ruimte parkeert, kies dan voor vaste punten die in de grond verankerd zijn (zoals hoepels) en die zich op zichtbare en drukbezochte plaatsen bevinden.

Bevestig altijd minimaal uw frame aan de bovenkant van het rek en, indien mogelijk, ook alle afneembare onderdelen (met name uw wielen).

Gebruik een sterk, ART-gecertificeerd hangslot. U-vormige of opklapbare sloten zijn over het algemeen het meest aanbevolen. Vraag uw rijwielhandelaar om advies voor meer informatie.

Tot slot zijn er verschillende verzekeringen om diefstal of schade aan uw fiets te voorkomen, dus vraag uw fietsenwinkel om advies.

 

Wat te doen als uw fiets gestolen is?