Wolubus: gemakkelijker vervoer voor senioren met beperkte mobiliteit

Wolubusdienst (Sociale Zaken), 93, Charles Thielemanslaan – Begane grond
Contact: 0498/588.022 – 02/773.07.45 – wolubus@woluwe1150.be

 

Wat is de Wolubus ?

De Wolubus is een gemeentelijke vervoersdienst voor senioren die zich moeilijk zelfstandig kunnen verplaatsen, tegen een democratische prijs.

Gebruik deze “sociale taxi” om naar medische en administratieve afspraken te gaan, naar de winkel, naar een activiteit of om familie te bezoeken. De Wolubusdienst is een waardevol hulpmiddel om uw verplaatsingen van maandag tot vrijdag van 9 tot 18 uur te vergemakkelijken en u in staat te stellen zo lang mogelijk in uw woning te blijven.

 

Voorwaarden

 1. Ouder zijn dan 65 jaar
 2. In Sint-Pieters-Woluwe wonen
 3. Elk jaar een medisch attest voorleggen waaruit blijkt dat de betrokkene niet in staat is zich zelfstandig te verplaatsen en gebruik te maken van het openbaar vervoer.

 

Inschrijving 

Neem contact op met de dienstverantwoordelijke, Ahmed, op 0498/588.022 – 02/773.07.45 om een afspraak thuis te maken. Hij onderzoekt of u aan alle voorwaarden voor de Wolubusdienst voldoet. Na het onderzoek wordt u ingeschreven bij de dienst en wordt u gevraagd een vervoerskaart te betalen.

 

Prijs

Het doel is om een vervoerskaart met 10 vakjes te kopen. Zo kost een retourrit naar de gemeente Sint-Pieters-Woluwe 2 vakjes en een retourrit naar de buurgemeenten (Etterbeek, Oudergem, Sint-Lambert-Woluwe, Kraainem) 4 vakjes.

De kaart kan worden gekocht:

 • ofwel contant, bij de dienst Sociale Zaken (begane grond Charles Thielemanslaan 93),
 • ofwel door overschrijving naar de VZW Zon der Immer Jongen (BE02 3101 5925 9740; mededeling : Naam + Voornaam + Wolubuskaart).

U kunt meerdere kaarten tegelijk kopen. Deze kaart is één jaar geldig.

De prijs van de kaarten (en dus van de vakjes) hangt af van het inkomen van elke persoon en wordt vastgesteld bij de inschrijving. Voor een alleenstaande met een netto-inkomen van minder dan 1800 euro per maand kost een rit in Sint-Pieters-Woluwe bijvoorbeeld 2€ heen en 2€ terug. In naburige gemeenten kost een rit 4€ heen en 4€ terug. Deze regel geldt ook voor paren met een netto-inkomen van minder dan 2300 euro per maand.

Voor een alleenstaande met een netto-inkomen van meer dan 1800 euro per maand kost een rit in Sint-Pieters-Woluwe bijvoorbeeld 4€ heen en 4€ terug. In naburige gemeenten kost een rit 8€ heen en 8€ terug. Deze regel geldt ook voor paren met een netto-inkomen van meer dan 2300 euro per maand.

 

Reservering

Als u zich wilt laten vervoeren, dient u dit ten minste twee werkdagen van tevoren aan te vragen. Preciseer het exacte adres van uw bestemming, de eventuele haltes en de geschatte duur van uw handelingen, om uw terugtraject te plannen.

De reservering gebeurt per telefoon op 0498/588.022 – 02/773.07.45 van maandag tot vrijdag tussen 9u00 en 12u00.

Als u door een persoon van uw keuze begeleid wilt worden, geef dit dan aan bij de reservering van uw vervoer. Deze persoon hoeft niet te betalen voor zijn of haar plaats.

 

Op de dag van de verplaatsing

Vergeet niet uw kaart altijd bij u te houden en aan de chauffeur te tonen. Houd er rekening mee dat eventuele parkeerkosten voor eigen rekening zijn.

Sta klaar om te vertrekken, bij de ingang of in de hal, op de geplande vertrektijd. Als u een specifieke parkeerkaart hebt, moet u die ook meenemen (bijvoorbeeld een gehandicaptenparkeerkaart).

 

Annulering

In geval van annulering dient u de Wolubusdienst zo spoedig mogelijk en in ieder geval twee uur vóór de geplande verplaatsing te informeren. Als u vergeet uw rit te annuleren en de chauffeur komt bij u thuis, wordt er twee vakjes in mindering gebracht op uw kaart.

 

Denk aan de Wolubus voor uw uitstapjes in het W:Halll

In samenwerking met het W:Halll werd de Culturele Wolubus opgezet, zodat u kunt deelnemen aan culturele activiteiten die daar worden georganiseerd.

Er zijn zes voorstellingen geselecteerd uit het programma van het W:Halll, waarvoor u vervoer van en naar het cultureel centrum kunt aanvragen:

 • Mozart vs Mozart, zondag 2 oktober 2022 om 16u00
 • Jacques Stotzem, zaterdag 15 oktober 2022 om 20u30
 • Yves Duteil, donderdag 27 oktober 2022 om 20u30
 • Souad Massi, woensdag 14 december 2022 om 20u30
 • Michel Jonasz, donderdag 12 januari 2023 om 20u30
 • “Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran”, door en met in de hoofdrol Eric-Emmanuel Schmitt, vrijdag 20 januari 2023 om 20u30

 

Ontsnappen met de Wolubus riksja

De activiteit “Riksja”, geïnitieerd door een inwoner van Sint-Pieters-Woluwe, biedt de bewoners van rust- en verzorgingstehuizen in de gemeente de mogelijkheid om te genieten van een verkwikkende wandeling, een moment van ontsnapping, al dan niet te delen met hun naasten.

Een team van vrijwilligers rijdt hen graag rond, altijd in een goed humeur. Dit burgerinitiatief wordt ondersteund door de gemeente en de vzw Zon der Immer Jongen.

 

Voor wie?

De bewoners van de volgende structuren:

 • Koning Boudewijntehuis
 • Serviceresidentie Doorndal
 • Tehuis Onze-Lieve-Vrouw van Stokkel
 • Hama 4

Hoe kunt u zich inschrijven?

Rechtstreeks bij het onthaal van uw tehuis.

Wanneer?

Een namiddag per week per tehuis, van maandag tot en met donderdag.

Praktische info

 • De wandeling duurt tussen 35 en 55 minuten, afhankelijk van de gekozen ronde.
 • De activiteit is volledig gratis.
 • Maximaal 2 personen per wandeling.

 

Deze dienst zal worden uitgebreid naarmate er meer vrijwilligers bijkomen. Interesse? Meer info per e-mail naar decerf.ph@gmail.com