Gangnam : Zuid-Korea

Grondgebied : 99.720 vierkante km
Bevolking : 50.924.000 inwoners
Hoofdstad : Séoul, bevolking 9.592.000 inwoners
Religie : Boeddhisme, christen, confucianisme

Economie :

  • Elektronische industrie, staal, chemische engineering, textiel, productie materiaal voor industriële voedingswaren
  • Export van waren: levensmiddelen van de zee
  • Voedingswaren: rijst, fruit, groenten, vis.

 

Gedurende een twintigtal jaren, is dit voorbeeld van het kapitalistisch wonder ontstaan uit de reïncarnatie van de twaalfde grootste nationale wereldmarkt, grote auto-uitvoerder, grote verbruiker van elektronisch materiaal en van computeronderdelen. Zuid-Korea is op wereldvlak de meest gevorderde in de scheepsbouw en is eveneens een enorme producent in staal en textiel. Van 1980 tot 1981 is de economische ontwikkeling gestegen met ongeveer 10 % per jaar, drie maal meer vergeleken met de stijging van die van de Verenigde Staten en twee maal meer dan die van Japan.

Dit succes is te danken aan de hardnekkige en goedkope handarbeid. Sedert de oorlog met Noord-Korea in de jaren vijftig hebben de Amerikaanse troepen – zo’n 35.000 soldaten in 1995 – de noordergrens bewaakt. Na drie dictaturen bekomen ze, door middel van vrije verkiezingen, een gematigde regering die tolerant is ten opzichte van stakingen- en anti-Amerikaanse studentenbeweging.

Bron : National Geographic

Sint-Pieters-Woluwe en Gangnam :

De krijgsmacht van Noord-Korea overtrad de grens van Zuid-Korea op 25 juni 1950. Dit was het begin van de vijandelijkheden die meer dan 3 jaar duurden in het land genaamd “Land van de stille morgen”. De Noord-Koreaanse aanval veroorzaakte een hevige reactie. De Verenigde Naties verenigde indertijd de 16 leden en besloten hun krachten te bundelen om deze agressie te bestrijden. België nam deel aan deze interventie. Een standbeeld werd opgericht op het grondgebied van Sint-Pieters-Woluwe in 1966 (tussen de Jules Césarlaan en de Generaal de Longuevillelaan) ter gedachtenis van de vrijwillige Belgen die aan deze oorlog deelnamen. De deelname aan dit conflict gaf aan België een speciale band met de Koreaanse Republiek. Sedertdien krijgt ons land regelmatig bezoek van notabelen en Koreaanse verantwoordelijken. Bij deze gelegenheden vergeten we niet bloemen bij het monument te plaatsen. De officiële stedenband tussen de gemeente Sint-Pieters-Woluwe en het Gangnam’s district (district dat deel uitmaakt van Séoul) kwam tot stand op 21 juni 1976. De twee gemeenten stellen beiden voor de ontwikkeling en het welzijn van de bevolking te verzekeren door de uitwisseling van hun kennis en ervaring op gebied van administratie, cultuur, economie en sociaal vlak, alsook de versterking van de reeds bestaande vriendschappelijke banden tussen beide gemeenten.

http://www.gangnam.go.kr/