Nieuw Iberia : Louisiana – VS

louisiane

Grondgebied : 135.382 vierkante km (47.751 vierkante mijl).
Bevolking : 4.670.000 inwoners
Hoofdstad : Baton Rouge, bevolking : 224.700 inwoners

Economie :

  • Industrie : chemische producten, aardolie, steenkool, kool, voedingsindustrie, transport, papierindustrie, toerisme.
  • Landbouw : zeeproducten, katoen, soja, vee, suikerriet, kippen en eieren, melkproducten, rijst.

De olieschok van de jaren ’80 liet ernstige sporen na, deze werden gedeeltelijke opgelost door de steeds bloeiende en lucratieve industrialisering, namelijk de zeeproducten. Louisiane is het eerste land als zoutproducent van de Verenigde Staten. Veel petrochemische bedrijven hebben zich langs de Mississippi gevestigd, vertrekkende van New Orleans – eerste haven van deze staat – tot Baton Rouge. De staat probeert de progressieve verdwijning van de moerassen tegen te houden (bestaande uit 40 % van het nationale kustlandschap). Het hart van New Orleans wil zijn creools patrimonium behouden door zijn specifieke architectuur en hun typische voeding in de “French Quarter”. In Lafayette, het centrum van de Cajunstreek, kunnen de afstammelingen van de Acadiërs – in de helft van de 18de eeuw uit het oosten van Canada verbannen – zich nog steeds in het Frans uiten.

Bron : National Geographic

Sint-Pieters-Woluwe en New Iberia :

In 1979 onstond de stedenband tussen onze gemeente en die van New Iberia. New Iberia is gelegen naast Lafayette, Baton Rouge (administratieve gemeente van Louisiana), en is op 250 km gelegen van New Orleans. In het hart van Acadie (in het zuiden van Louisiana) werd New Iberia verkozen voor een stedenband omdat 45 % van de bevolking Frans als moedertaal hadden. In het kader van de culturele samenwerking tussen de Franstalige Gemeenschap, Wallonië-Brussel, en Louisiane, werden verschillende inspanningen uitgevoerd om de Franse cultuur te promoveren door het ontsturen van leerkrachten om de Franse taal te onderrichten. Vandaag is het gebruik van het Frans verminderd, het gebruik van het Engels daarentegen werd gedurende vele jaren opgelegd. Al is het Frans de moedertaal niet meer voor zo’n 32.000 inwoners, toch blijkt de interesse voor de Franse cultuur weer aan het daglicht te komen door onder meer het Frans terug in scholen en universiteiten te onderwijzen. Elk jaar wordt er een uitwisseling tussen de twee gemeenten georganiseerd. Een der doeleinden van de verbroedering is de wereld te openen voor de jongeren. Elke zomer gaan zes tieners van Sint-Pieters-Woluwe naar families in New Iberia.

In’t kort …

  • 1682 – CAVALIER de la Salle ontdekt een aantal gebieden langs de Mississippi en geeft die de naam van Louisiana, ter nagedachtenis van Louis XIV.
  • 1699 – Pierre le MOYNE landt met de eerste 200 Franse kolonisten aan de oevers van de Mississippi en sticht de eerste hoofdstad: Biloxi.
  • 1718 – Stichting van New Iberia, derde hoofdstad van Louisiana (na Biloxi en Mobile, gesticht in 1711).
  • 1756 tot 1760 – Aankomst van de Acadiërs, uit Canada verjaagd door de Engelsen.
  • 1776 – Onafhankelijkheid van de Verenigde Staten.
  • 1864 – Engels wordt de officiële taal.
  • 1921/1923 – Verbod van de Franse taal in de scholen.
  • 1968 – Stichting van de CODOFIL (de raad voor de ontwikkeling van het Frans in Louisiana). Louisiana wordt officieel tweetalig.

De officiële wapenschilden van New Iberia.

 

Bezoek de website www.iberiatravel.com