Afval sorteren

Meer info over de afvalsortering : https://www.arp-gan.be/nl/sortering.html of hier

 

Organisch afval

Welk afval komt er in de oranje zak : Etensresten (ook vlees en vis), Fruit- en groentenschillen, Koffiedik en theezakjes, Keukenrol, Papieren zakdoeken en servetten, Vervallen voedingsmiddelen (zonder hun verpakking)

Wat mag je er niet naartoe brengen : Beenderen, karkassen, graten, Eierschalen, notendoppen, oester- en mosselschelpen, … Steenvruchtpitten, Tuinafval => groene zak, Kattenbakvulling, ook niet de biologisch afbreekbare soort, Houtas, Luiers, Composteerbare en biologisch afbreekbare verpakkingen, Vloeibaar voedingsafval (sauzen, oliën, soepresten …)

De inwoners van Sint-Pieters-Woluwe kunnen een gratis container afhalen in het gemeentehuis.

Meer info : https://www.arp-gan.be/nl/sortering/22-voedingsafval.html

Ophaalkalender : https://www.arp-gan.be/nl/ophaalkalender.html

 

PMD

In 2021 werd de blauwe zak de Nieuwe Blauwe Zak. Voortaan kunnen bijna alle plastic verpakkingen in de blauwe zak.

Meer info hier 

 

 

 

Papier-Karton

Welk papier-karton moet worden gesorteerd ?

Dozen van waspoeder, Papieren zakken, Dozen van ontbijtgranen, Kranten, tijdschriften en folders, Boeken, Lege tubes, Schrijf- en printpapier, Kartonnen verpakkingen en Kartonnen dozen.

Meer info hier 

 

Kleine chemische afval

Bepaald huishoudelijk afval kan chemische giftige bestanddelen bevatten en betekent een gevaar voor de gezondheid en het leefmilieu. Ze mogen dus niet in de lavabo of de WC gegooid worden om in het rioleringsnet te verdwijnen.
Dit klein chemisch afval omvat :

 

 

 • doverschotten van detergenten, bleekwater, ammoniak, bijtend soda, ketelsteenoplosmiddel, schoonmaakproducten voor ovens, wrijfwas, spuitbussen, schuurpoeder ;
 • frituurvet, plantaardige oliën ;
 • oude geneesmiddelen ;
 • vernis, oplosmiddelen, verf, kleurstoffen, lijmen, hars, roestwerende middelen, afbijtmiddelen, verdunningsmiddelen, ontvlekkingsmiddelen ;
 • batterijen, accumulatoren, verversingsolie, antivries middelen, brandblusapparaten ;
 • pesticiden, insecticiden, chemische meststoffen ;
 • producten voor fotolabo’s, inkt, producten voor fotokopieerapparaten, radiografieën ;
 • gebruikte injectiespuiten ;
 • fluorescentiebuizen, elektrische peertjes.

Er bestaan twee oplossingen om het kwijt te geraken :

 • het containerpark
 • De Proxy Chimik  : Het betreft hier een witte vrachtwagen met het opschrift “Proxy Chimik”. Op bepaalde dagen en uren parkeert hij op 7 verschillende plaatsen van de gemeente. 

Kalender Proxy Chimik 2024

Brochure

 

Tuinafval

Waar hoort uw tuinafval?

Meer info over tuinafval : https://www.arp-gan.be/nl/sortering/4-tuinafval.html

 

 

Glas

De flessen, bokalen en andere stopflessen in glas bestemd voor voedingswaren mogen in de containers (glasbollen) gegooid worden.

U vindt de glasbollen dichtbij uw huis hier 

Opgepast: Indien u glazen bokalen in de glasbollen gooit, vergeet dan vooral niet de deksels/stopsels te verwijderen (om in de blauwe zakken te gooien).

Niet toegelaten in de glasbollen: Spiegels, gloeilampen, pyrex, porselein, aardewerk met tinglazuur, pottebakkersklei of terracotta, plat glas (ruit), vaatwerk, kristal, aarden of terracotta kruiken, lichtgevende buizen (neonlampen). Voor dit type afval, nodigen we u uit u naar het containerpark te begeven.

Opgelet : Vergeet niet dat talrijke flessen geconsigneerd zijn en naar de winkel moeten worden teruggebracht. Om de geconsigneerde flessen te herkennen, lees het etiket waarop de term “STATIEGELD” in volle letters werd aangebracht, hetzij een bijzonder logo.

 

Restafval

Huishoudelijk afval dat niet gerecycleerd kan worden, is restafval. Gooi alleen afval dat niet gerecycleerd kan worden bij het restafval. Sortering garandeert dat de afvalstof als primaire grondstof wordt gevaloriseerd. Gooi uw voorwerpen die nog in goede staat zijn dus niet weg.