Pecica : Roemenië

Grondgebied : 238.391 vierkante km
Bevolking : 19.942.000 inwoners
Hoofdstad : Bucharest
Religie : Orthodox

Economie :

  • Industrie : zware toestellen, aardolie en aardgas, petrochemie, metaalindustrie, voedingsindustrie
  • Export van waren : druiven, granen, hout, plantaardige olie, vlees.

 

In 1947 hebben de communisten de macht overgenomen en hebben er het Russisch regeringsbewind gevestigd. Maar onder het bewind van Nicolae Ceaucescu gaat Roemenië zijn eigen weg, weigerend deel te nemen aan het “Warsaw”-pact. De politie houdt alle mensen aan die kontakten leggen of hebben met het buitenland. Roemenië – ” De grote graan- en olieproducent” genoemd – is een toeristisch oord met verschillende stranden aan de Zwarte Zee. Helaas hebben de Roemenen uit deze gunstige ligging weinig voordeel kunnen halen. Om de banken te kunnen terugbetalen hebben ze in de jaren ’80 hun agrarische- en aardolieproducten moeten exporteren, de import moeten beperken, hun elektriciteit moeten rantsoeneren en de uitstalramen van de winkels waren leeg. Door de ondergang van de productie worden de levensmiddelen zeldzaam en de export stort ineen. In 1989 doodt de “securidad” (de politieke overheidspolitie) verschillende betogers in Timisoara en in Boekarest, dit veroorzaakte een bloedende revolutie. Het werd het gevolg van de terechtstelling van Ceaucescu en zijn vrouw, die een eind maakte aan een regering van onderdrukking, volkenroof en rassendiscriminatie. Zo ontstond “Het front van de Nationale Groet”, maar toch verdenkt men hen communistische banden te hebben. Deze partij verzwakt enorm door anti-regeringsbetogingen, stakingen, een steeds stijgende inflatie en grote arbeidstekorten.

Bron : National Geographic

Sint-Pieters-Woluwe en Pecica :

In het begin was er geen verbintenis tussen Sint-Pieters-Woluwe en Pecica, een dorpje in Roemenië. Na de onderneming “Roemeense Dorpen” ontstaan in 1989, onstonden goede banden tussen de vertegenwoordigers van de twee gemeenten. Na de beelden op televisie van de val van Ceaucescu heeft onze bevolking in enkele uren tijd hun solidariteit geuit. Er vertrok een vrachtwagen met levensmiddelen, geneesmiddelen en kleren naar Roemenië. De hulp werd verder uitgebreid door de stedenband tussen de inwoners van de twee gemeenten. Verschillende initiatieven werden tot stand gebracht onder meer transport van schoolmateriaal en gevolgde correspondentie tussen de Belgische jongeren en hun onthaalgezinnen. Ieder jaar werden verschillende scoutskampen georganiseerd zowel in België als in Roemenië. Gedurende het eerste kamp in Pecica werd er een scoutsvereniging opgericht.

Bovendien kon men met de plaatselijke overheid samenwerken, vooral gemunt op de ontwikkeling van de gemeente Pecica. Bijvoorbeeld bezit Pecica warmtebronnen dicht tegen de Hongaarse grens, toeristisch is dit heel interessant. De exploitatie van deze bronnen en het toerisme is aangeleerd in samenwerking met de Plattelandsstichting van Roemenië.

De verbroedering geeft de kans aan de jongeren van de tweede gemeenten elkaar beter te kennen.

Sint-Pieters-Woluwe en Pecica nemen deel aan de bouw van de Europa van morgen.