Architectuurprijs 2021

Laureaten van de editie 2021

Om een stedenbouw te bevorderen die de architecturale kwaliteit, de valorisatie van het erfgoed en de milieu-integratie bevordert, heeft de Gemeenteraad op initiatief van de Schepen voor Stedenbouw besloten een driejaarlijkse architectuurprijs in het leven te roepen, waarvan de tweede editie plaatsvond in het najaar van 2021.

17 architectenbureaus namen deel met projecten van hoge kwaliteit.

Onder het voorzitterschap van Dhr. Alexandre PIRSON, Schepen voor Stedenbouw, Mobiliteit, Digitale Transitie en Werkgelegenheid, bestond de jury uit Mevr. Anne-Marie SAUVAT, landschapsarchitect, Mevr. Géraldine LACASSE, Team Bouwmeester/Maître Architecte, stedenbouwkundige expert, Dhr. Albert GOFFART, architect, eredirecteur bij Brussels Urban Development, Dhr. Emmanuel BONNEWIJN, architect en Dhr. Damien MATHELART, architect, winnaar van de editie 2018.

De winnaars werden bekroond tijdens de prijsuitreiking in het gemeentehuis op 24 november.

De jury heeft besloten de volgende prijzen toe te kennen in de categorie “nieuwbouw, totale reconstructie of totaalproject“:

 • de eerste prijs van 2.000€ aan de ontwerpers van het project gelegen Emmanuel Mertensstraat 70,
  namelijk Dhr. David HENQUINET en Dhr. Nicolas IACOBELLIS van het bureau ADN ARCHITECTURES.

 

“Dit project van een kleine mandelige eengezinswoning is voorbeeldig en origineel. Het is gestructureerd rond een goed doordachte verkeersstroom.  Het concept is briljant, met goedkope materialen.

Het huis is ontworpen om mee te evolueren met zijn bewoners (het laat PBM-toegang toe) en integreert het idee van omkeerbaarheid van de binnenruimte.

Aan de details aan de gevel is gewerkt (uitlijning van bakstenen aan de gevel) en het interieur in “ruwe” staat in hout werd gedeeltelijk door de eigenaar uitgevoerd.

Dit project, dat rekening houdt met talrijke, vooral budgettaire, beperkingen, stelt een multifunctionele ruimte voor op de benedenverdieping.

Het is ruim en naar buiten gericht dankzij de benedenverdieping die uitkomt op de openbare ruimte. ”

 

 • de tweede prijs van 1.000€ aan de ontwerpers van het project gelegen Georges en Jacques Martinstraat 20,
  namelijk Dhr. Hervé ONSSELS en Dhr.Michael DRUINE van het bureau KIPIK ARCHITECTURE

 

 

“Dit project voorziet in de bouw van een mandelige eengezinswoning, ontwikkeld op een dubbele hoogte op de begane grond en de eerste verdieping, waardoor een spel van uitzichten en diepte binnen het gebouw mogelijk wordt, maar ook een interessante relatie met de openbare ruimte.

Het biedt een mooie indeling van ruimten en integreert het begrip “modulaire constructie” met de ruimte op de begane grond. 

De voorgestelde ruimten en woningen zijn billijk en leiden niet tot een oververdichting van het perceel.

De jury waardeert de uitdaging om dit prachtige project te realiseren op een zeer klein stuk grond nabij de hoek van dit straatgedeelte. ”

 

 

In de categorie “uitbreiding, renovatie of verbouwing“:

 • de eerste prijs van 2.000€ gaat naar de ontwerper van het project gelegen Palmboomstraat 52,
  namelijk het bureau AC PLUS ARCHITECTURE

 

 

“Het is een eenvoudige en eerlijke renovatie die interessante oplossingen biedt, met name op het gebied van de behandeling van de ruimte (een goed ontworpen inkomhal, heringerichte en gewijzigde circulatie, enz.) en van het licht.

In dit project is verticale circulatie niet langer een beperking maar een participatief element van het project. ”

 

 

 • de tweede prijs van 1.000€ wordt toegekend aan de ontwerper van het project gelegen Grootveldlaan 95,
  namelijk Dhr. Maxime FANIEL van het bureau GAUTHIER COTON ARCHITECTURES

 

 

 

 

“De voorgestelde uitbreiding van deze karaktervolle villa met 4 gevels vult het gebouw aan met grote ramen die op de tuin uitkomen.

Het project werkt op de dikte van de achtergevel en stelt een geleding voor van de ene kamer naar de andere via de hoek. ”