Met de wagen

Autodelen

Gebruikt u uw auto weinig? Dan kan autodelen een goed alternatief zijn voor een eigen auto. Afhankelijk van uw behoeften en voorkeuren zijn er verschillende mogelijkheden in Brussel:

 • Cambio: via een maandelijks abonnement hebt u toegang tot een heel wagenpark dat ter beschikking wordt gesteld in verschillende stations van de gemeente. Er is een gemeentelijke bonus voor mensen die de Cambio-diensten willen testen (meer informatie hier);
 • Poppy: snel een auto nodig voor een eenmalige reis? Hier hoef je niet te reserveren, je vindt een auto via de applicatie en je gebruikt hem zolang je nodig hebt. Er is een gemeentelijke bonus voor mensen die de diensten van Poppy willen testen (meer informatie hier);
 • Cozywheels : laat u toe een auto te delen met uw buren om de kosten en de beperkingen te verdelen;
 • Getaround: hiermee kunt u elk type gemotoriseerd voertuig huren of verhuren, zoals een bestelwagen voor bijvoorbeeld een verhuizing.

Een sociale taxidienst voor senioren

Sinds begin 2015 kunnen Wolusanpétrusianen gebruik maken van de WoluBus. Dit is een goedkope taxidienst die door de gemeente is opgezet voor haar inwoners van 65 jaar en ouder die zich moeilijk per auto of openbaar vervoer kunnen verplaatsen. Dankzij dit systeem kunnen ze in Sint-Pieters-Woluwe en de naburige gemeenten worden vervoerd voor een prijs van 2 tot 4 euro.

Deze dienst wordt beheerd door de afdeling Sociale Zaken. Voor meer informatie, klik hier.

Uw elektrisch voertuig opladen

41 openbare oplaadpunten zijn beschikbaar op het gemeentelijk grondgebied van Sint-Pieters-Woluwe. Dit aantal zal in de loop van 2023 worden verhoogd tot 99 oplaadpunten (d.w.z. 188 oplaadpunten).

De momenteel in de straten geïnstalleerde oplaadpunten zijn als volgt toegankelijk voor de verschillende exploitanten:

Parkeerregels voor oplaadpunten voor elektrische voertuigen

In WSP is parkeren op een laadpaal onder bepaalde voorwaarden gratis (ongeacht de regelgeving in het gebied):

 • Alleen elektrische voertuigen die aangesloten zijn op het oplaadpunt en actief aan het opladen zijn, kunnen gratis parkeren op de oplaadplaatsen voor elektrische voertuigen;
 • Anders geldt een ASC (gemeentelijke administratieve boete) van 58 euro wanneer:
  • Een thermisch voertuig er geparkeerd staat;
  • Een elektrisch voertuig dat niet is aangesloten op het oplaadpunt er parkeert;
  • Een elektrisch voertuig dat is aangesloten op de terminal, maar waarvan het opladen niet actief is geweest of langer dan 15 minuten inactief is geweest, daar parkeert (deze regel geldt alleen tussen 9 en 17 uur);

Deze regels moeten zorgen voor een optimale rotatie van de voertuigen in de laadzones.

Uw voertuig thuis opladen

Als u over een privéparkeerplaats voor uw voertuig beschikt bij uw woning (zoals een garage of parkeerplaats), kunt u uw voertuig thuis opladen, mits u zich aan bepaalde voorwaarden houdt.

We raden u aan om u te informeren over de administratieve en technische procedures voor het installeren van een oplaadpunt bij u thuis door de regionale website https://electrify.brussels/fr te raadplegen.

Als u geen privéparkeerplaats heeft, is de enige beschikbare optie het gebruik van de openbare oplaadpunten die al op de openbare weg zijn geïnstalleerd. Houd er rekening mee dat het leggen van kabels op het trottoir in welke vorm dan ook verboden is.

Meer informatie op: